Mediáció

Ki az a mediátor és mi az a mediáció?

A mediáció, mediátor szavak eredete a "mediare" szó, melynek eredeti jelentése: középen állni, egyeztetni, közbenjárni, közvetíteni, békéltetni.

Legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy a mediátor egy közvetítő. A gyakorlatban a mediátor szó vált elterjedté, de használatos a közvetítő szó is.

A mediációnak több definíciója is létezik.

"A mediáció (magyarul közvetítés) egy speciális konfliktusmegelőző, -kezelő módszer és folyamat, amelynek lényege, hogy a két vagy több fél vitájában, a konfliktusban állók beleegyezésével egy semleges, harmadik fél (mediátor) jár közben.

A mediátor segít tisztázni a konfliktus természetét és olyan megoldást találni, amely az érintettek számára kielégítő, sőt nem ritkán kifejezetten örömteli."

"A mediáció olyan eljárás, mely alkalmas a vitás feleket hatékonyan segíteni a közöttük felmerült problémák megoldásában, ennek eredményeként a felek közötti kapcsolatok rendezésében, gyakran a felek közötti együttműködés helyreállításában, megújításában. A folyamatban a felek közös felkérésére független, pártatlan személy (mediátor) vesz részt, aki e felkérés alapján úgy irányítja az egyeztetés folyamatát, hogy a felek képesek legyenek a problémák megoldására."

Saját szavaimmal: a mediáció az a folyamat, ahol a feleket egy külső fél (mediátor) segíti a megegyezésben anélkül, hogy a fennálló vitában állást foglalna.